Mečje stene - Bears Rocks

Statistics

2 - 3

hrs

583

m

585

m

15

max°

Difficulty

FATMAP difficulty grade

Easy

Description

Staza počinje sa livadice ispred Planinarskog doma na Jastrepcu i markirana je kompletno u oba smera.

Staza sa livadice vodi nas uzbrdo do puta koji nas nakon nekih 400 m dovodi do žice lovišta (u nastavku žičana ograda nam je na dalje uvek sa desne strane iz ovog pravca). Na 1,7 km od startne pozicije nailazimo na lokaciju "Mirčetova česma" i nakon 30 m od nje je prvo oštro skretanje u desno (POSTAVLJEN JE PUTOKAZ), nastavljamo dalje uz žicu lovišta. Na 3,6 km od starta imamo odvajanje levo za Živkov kladenac, a staza nastavlja pravo. Na 3,9 km pratimo putokaz i odvajamo se levo od šumskog puta i nastavljamo vododerinom uzbrdo.

Staza je pored markacijskih oznaka obeležena i usmeravajućim tablama.

Ovaj deo staze je pod najvećim usponom do konačne tačke. Na 4,7 km (oko 900 mnv) imamo skretanje koje nas pod konstantnim usponom odvaja desno sa vododerine i uvodi nas dublje u šumu planinarskom stazom (pratiti putokaze i markacije), koja je zbog konfiguracije terena velikim delom u serpentinama. Na 5 km dolazimo do popularne pozicije vidikovac "TERASA".

Na ovom mestu je srušena bukva svojim korenom napravila ogradu na steni pa je tako i nastala navedena lokacija na 1020 mnv.