Bulz – Remeţi – Dealul Caprei – Floroiu – Vârful Pin – Vârful Scoroşet – Dealu Mare – Cătunul Făneşti – Valea Sărăcel – Bulz

Statistics

4 - 5

hrs

1,562

m

1,562

m

10

max°

Difficulty

FATMAP difficulty grade

Moderate

Description

50km +1.670 de metri , -1669 metri – Diferența de nivel pozitivă cumulată Traseul pornește din centrul comunei Bulz, mai precis de lângă Centrul de Informare Turistică al localității, și merge pe Drumul Județean DJ 108K, în amonte, paralel cu valea Iadului, spre barajul Leșu, respectiv stațiunea Stâna de Vale. După 3 kilometri traseul ajunge în punctul de retur al său, care coboară pe valea Sărăcel. Însă itinerarul continuă pe DJ 108K, spre satul Munteni și mai departe, încă 7,5 kilometri, până în localitatea Remeți.

Aici traseul marcat pentru mountain bike face stânga pe drumul ce duce către limita cu județul Cluj, respectiv spre barajul Drăgan-Floroiu și Lunca Vișagului. Pe următorii 13 kilometri drumul recent asfaltat urcă susținut, în serpentine, până la 1.070 metri altitudine.

Ajunși la granița celor două județe, turiștii pot admira panorama lacului de acumulare Drăgan-Floroiu și cea a munților Bihor. În acest punct traseul părăsește DJ 108K cotind spre stânga, pe un drum neasfaltat.

Acesta este punctul în care se intră pe trasul montan propriu-zis.

Drumul off-road străbate pe o lungime de 17,5 kilometri creasta estică a munților Pădurea Craiului. Mai întâi, spre stânga, în dreptul unei stâne întâlnim primul refugiu montan construit aici din inițiativa primăriei Bulz.

De-a lungul traseului mai sunt trei foișoare și încă un refugiu, ridicat chiar la capătul nordic al traseului de creastă, deasupra nivelului superior al văii Sărăcel. De la acest ultim refugiu traseul coboară abrupt pe un drum destul de accidentat, în serpentine, circa 6 kilometri.

La un moment dat, după ce a ajuns la o porțiune de asfalt pe valea Sărăcel, drumul iese în valea Iadului întâlnind traseul pe care am pornit.

De aici, spre dreapta pe DJ 108K mergând în aval după încă trei kilometri, traseul ajunge în centrul comunei Bulz la Centrul de Informare Turistică, unde se găsește punctul de start și cel de sosire al acestui spectaculos intinerar. Parțial, acest itinerar poate fi parcurs iarna pe schiuri de tură sau rachete.

Pe anumite segmente ale sale sau în mai multe zile, el poate fi abordat și ca un traseu de drumeție.