Bun venit în lumea Pietrelor Vorbitoare, o lume de poveste, un tarâm magic, cu legende misterioase, cu peșteri și cascade, cu animale și plante rare, cu oameni harnici și gospodari … o lume în care pietrele au învăţat să vorbească şi să ne spună povești frumoase.

Statistics

1 - 2

hrs

325

m

324

m

11

max°

Difficulty

FATMAP difficulty grade

Easy

Description

Traseul se află în comuna Sălciua, cu acces din DN Turda-Câmpeni.

Accesul se face de la intrarea în Sălciua de Jos (dinspre Turda), traversând puntea de lemn, sau din centrul comunei pe drumul catre peștera Huda lui Papară.

Intrarea în poteca tematică se face pe traseul turistic către Peștera Poarta Zmeilor (marcaj cruce roșie) Panoul 1 este amplasat la intrarea pe traseu și ne ofera informatii generale despre situl Natura 2000 Trascau, poteca tematică, harta traseului tematic și a traseelor turistice din zona. Panoul 2 (descoperă Valea Arieșului) este situat la marginea pădurii, de unde se deschide o frumoasă perspectivă asupra văii Arieșului, către satul Sălciua, dar și spre abrupturile de calcar ale Bedelului.

Este locul unde aflăm povești despre cum s-a format râul Arieș și care sunt principalele tipuri de roci din zonă. Panoul 3 (pădurea, casa animalelor) se află în vecinatatea unui izvor cu apă curată și rece, într-o poiană frumoasă, în mijlocul pădurilor de fag.

Facem un scurt popas pentru a afla lucruri interesante despre plantele și animalele din pădure. Panoul 4 (cascadele de travertin) se află la cascadele superioare de pe pârâul Șipote.

Aici vom afla poveștile aduse de apele din adâncuri, care au dat naștere reliefului format pe travertin. Panoul 5 (masivul Bedeleu) se află în poiana Șipote, loc de popas și sursă de apă potabilă pentru continuarea traseelor din zonă.

Așezați pe pietrele din poiană, vom admira abrupturile calcaroase ale Bedeleului și vom înțelege cum s-a format lumea subterană, plină de legende și mistere fascinante. După ce parcurgem poteca turistică, pe curba de nivel, ajungem la panoul 6 (stâncăriile calcaroase), situat la marginea pădurii căzute datorită furtunilor.

Este locul unde vedem de aproape stâncariile calcaroase, adăpost pentru numeroase specii de reptile, mamifere și păsări. Panoul 7 (pajiștile montane) se află la ieșirea din pădure, la bifurcația traseului triunghi roșu cu banda galbenă.

Pajiștile și fânețele montane au o diversitate biologică excepțională și reprezintă un habitat caracteristic acestor locuri. Panoul 8 (omul și activitățile tradiționale) este amplasat într-un loc de belvedere, de unde putem admira satul Sălciua și împrejurimile, pentru a înțelege de ce activitățile agricole și creșterea animalelor sunt foarte importante în aceste locuri.