FATMAP by Strava

Tymfi Mt, Vrisohori-Lakka Katsanu-Perasma Karterou-Karteros 2478m-MegalaLitharia III 2463m-DiaseloGuras-Lakka Katsanu-Vrisohori

Τύμφη, Βρυσοχώρι - Νεϊραδόβρυση - Λάκκα Κατσάνου - Πέρασμα Καρτερού - Καρτερός 2478μ - Μεγάλα Λιθάρια 2463μ - Διάσελο Γκούρας - Λάκκα Κατσάνου - Βρυσοχώρι.

Hiking Moderate

Distance
27 km
Ascent
2.2 km
Descent
2.2 km
Duration
1 day +
Low Point
930 m
High Point
2.5 km
Gradient
19˚
Tymfi Mt, Vrisohori-Lakka Katsanu-Perasma Karterou-Karteros 2478m-MegalaLitharia III 2463m-DiaseloGuras-Lakka Katsanu-Vrisohori Map

Ανάβαση στις κορυφές Καρτερός 2478μ και Μεγάλα Λιθάρια 2462μ με σημείο εκκίνησης το χωριό Βρυσοχώρι ( 950μ ). Η διαδρομή διασχίζοντας αρχικά το πολυποίκιλο και πολύ όμορφο δάσος Βόρειο Ανατολικά της Τσούκα Ρόσσα, προσεγγίζει την Λάκκα Κατσάνου σε υψόμετρο 1650μ. Στην συνέχεια πραγματοποιώντας μια επιμέρους κυκλική πορεία από το σημείο αυτό, εισέρχεται στην κεντρική κορυφογραμμή της Τύμφης από το Πέρασμα του Καρτερού. Διανύοντας την κορυφογραμμή με κατεύθυνση Νότιο Ανατολική και περνώντας από την κορυφή του Καρτερού και των Μεγάλων Λιθαριών, προσεγγίζει το διάσελο Γκούρας ( 2370μ ). Από το σημείο αυτό επιστρέφει στην Λάκκα Κατσάνου διασχίζοντας την κοιλάδα μεταξύ Μεγάλων Λιθαριών και Τσούκα Ρόσσα. Πρόκειται για διαδρομή υψηλής αισθητικής αξίας σε τοπίο που συναντάμε σε συγκεκριμένα και λιγοστά βουνά της Ελλάδος. Τις εικόνες στο πολυποίκιλο δάσος, διαδέχονται εκείνες του αλπικού πεδίου της ορθοπλαγιάς Γκαμήλας-Καρτερού-Μεγάλων Λιθαριών.

Description

Η διαδρομή κινείται σε σηματοδοτημένα μονοπάτια με εξαίρεση το τμήμα όπου κινείται στην κορυφογραμμή. Τεχνικές δυσκολίες δεν παρουσιάζονται με εξαίρεση την διασύνδεση της κορυφογραμμής Μεγάλων Λιθαριών και του Διασέλου της Γκούρας, όπου συναντάται σύντομο τμήμα με περιορισμένη κινησιολογία scramble και μικρή προς μέτρια έκθεση. Η ανάβαση ή κατάβαση του Περάσματος Καρτερού εμπεριέχει κίνηση σε μονοπάτι με κλίση σε σάρα. Μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, το λούκι συνήθως καλύπτεται από χίονι και για την διάσχιση του απαιτούνται crampons-piolet. Η χρήση κράνους συνίσταται ανεξαρτήτως εποχής. Παρά την ύπαρξη σηματοδοτημένου μονοπατιού η διαδρομή κινείται ως επί το πλείστον σε απομονωμένο τμήμα του βουνού. Για τους παραπάνω λόγους κατηγοριοποιείται ως mountaineering και όχι hiking στο ανάλογο σύστημα του Wikiloc.

Η διαδρομή αφορά καταγραφή σε μορφή τριημέρου με διανυκτέρευση σε αντίσκηνα στην Λάκκα Κατσάνου.

Μοναδικό σημείο όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί νερό σε στεγνές συνθήκες είναι η Νεϊραδόβρυση σε υψόμετρο 1240μ ( ροή νερού καθ 'ολη την διάρκεια του έτους ).

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από το επιμέρους κείμενο στα waypoints.

Συνολική απόσταση: 27.1 χλμ. Θετική υψομετρική: +2375μ.

Επισημάνσεις:

  • Το λούκι του Πέρασματος Καρτερού οριοθετείται από τις κορυφές Γκαμήλα ΙΙΙ στα Δυτικά και προκορυφής του Καρτερού στα Ανατολικά. Η διαδρομή που το διασχίζει είναι σηματοδοτημένη με κόκκινο χρώμα και αποτελεί τμήμα του Εθνικού μονοπατιού Ο3. Το ανάπτυγμα του είναι 200μ υψομετρικής ( 2100μ-2300μ ). Όπως προαναφέρθηκε το λούκι διατηρεί συνήθως χιονοκάλυψη μέχρι και τα τέλη Ιουνίου ή και αρχές Ιουλίου.
  • Η Λάκκα Κατσάνου τονίζεται Κάτσανου από τους κατοίκους του Βρυσοχωρίου. Πρόκειται για βοσκό που τα παλαιά χρόνια διατηρούσε στάνη στην συγκεκριμένη λάκκα. Σήμερα απομένουν μόνο οι πέτρες που την οριοθετούσαν.

Θωμάς Κόμης Κώστας Μαργαρίτης Γρηγόρης Τζομάκας

Difficulty

Moderate

Hiking along trails with some uneven terrain and small hills. Small rocks and roots may be present.

Medium Exposure

2 out of 4

The trail contains some obstacles such as outcroppings and rock which could cause injury.

Remoteness

2 out of 4

Away from help but easily accessed.

Best time to visit

between May and October

Features

  • Alpine
  • Summit Hike