FATMAP by Strava

Bratca – Lorău – Ponoară – sub Dealul Ponorului – Valea Iadului – Bulz – Bratca

Bratca – Lorău – Ponoară – sub Dealul Ponorului – Valea Iadului – Bulz – Bratca

Mountain Biking Difficult

Distance
25 km
Ascent
693 m
Descent
693 m
Duration
2-3 hrs
Low Point
330 m
High Point
766 m
Gradient
Bratca – Lorău – Ponoară – sub Dealul Ponorului – Valea Iadului – Bulz – Bratca Map

25km +570m diferenta de nivel pozitiva cumulata

Description

Din centrul satului Bratca, se porneşte spre ieșirea către Borod. Apoi, întâlnim o trecere la nivel a căii ferate. Aici ţinem înainte, urmând indicatorul rutier spre Lorău și Ponoară. Mergem de-a lungul Crișului Repede și facem dreapta la prima intersecție. Chiar acolo se află și indicatorul rutier de la intrarea în satul Lorău.

Începem să urcăm prin sat, la început mai domol, iar apoi din ce în ce mai accentuat. Urcușul accentuat continuă și după ce ieșim din sat. Drumul face mai multe serpentine prin pădure, până iese într-o poiană largă, unde avem o intersecție în cruce. De aici, drumul urcă și coboară mai domol, până ajungem la primele case din satul Ponoară. După o scurtă coborâre, urmează un ultim urcuș susținut, până în centrul satului. De aici coborăm ușor până la biserică și facem stânga în dreptul acesteia, urmând drumul cel mai bine evidențiat. Urcăm lin, până ajungem la o intersecție în Y. Drumurile ocolesc, prin dreapta și prin stânga, o dolină uriașă. Urmăm drumul din stânga și trecem de mai multe intersecții mergând tot înainte, până când drumul nostru virează 90 de grade la dreapta. În față avem un drum mai puțin evident, cel folosit pentru accesul la două case. Continuăm să urcăm, iar drumul virează brusc la stânga. Trecem pe lângă ultimele case și nu după mult timp, ajungem în culme.

Atenție, în aceste zone e posibil să întâlniți porți care vă blochează înaintarea pe drum. Este recomandat ca după ce treceți de ele să le închideți la loc, ca să nu iasă animalele localnicilor.

De aici începem să coborâm accentuat spre Valea Iadului, întâlnind din dreapta drumuri secundare care duc la gospodării izolate. Ajunși în vale, facem dreapta pe drumul întâlnit și în scurt timp vom vedea o punte care traversează apa. După ce traversăm apele pârâului Iad, ajungem la drumul asfaltat. Aici facem stânga și urmăm indicatoarele rutiere până înapoi în Bratca.

Difficulty

Difficult

Mostly stable trail tread with some variability featuring larger and more unavoidable obstacles that may include, but not be limited to: bigger stones, roots, steps, and narrow curves. Compared to lower intermediate, technical difficulty is more advanced and grades of slopes are steeper. Ideal for upper intermediate riders.

Low Exposure

1 out of 4

The path is on completely flat land and potential injury is limited to falling over.

Remoteness

1 out of 4

Close to help in case of emergency.

Best time to visit

between April and October

Features

  • Hike a bike
  • In the forest
  • Road sections
  • Roots
  • Wooden Feature